fredag, oktober 13, 2006

Er livet mitt virkelig bare MITT?

hmmm. Livet mitt til nå, slik jeg ser det, er summen og konsekvenser av en rekke mer eller mindre heldige valg jeg har tatt gjennom de, la oss si, siste 15-20 årene. Jeg er absolutt ikke misfornøyd, men det jeg lurer på er, tilhører livet mitt virkelig bare meg? Jeg syns ikke at det gjør det. Mentalt er hvertfall de to ungene mine der 24 timer i døgnet 7 dager i uka, 365(6) dager i året. De er alltid med meg. Mannen min er inni hodet mitt hmmmmm, mye av dagen?, sånn 360 dager i året (er på Geilo og hytteturer og sånt- og da lar vi gubbetanker bli hjemme for å si det sånn...). Ellers går mye av tiden min på venner, venninner, mamma, mormor, besten. For ikke å snakke om jobben som faktisk har gått til det skritt å bruke penger på meg for å få lov til å se meg hver dag for å gjøre litt småplukk for dem. Jeg har FAU, SU, PALS osv osv i skolesammenheng. Slik jeg ser det, påvirker mange av mine valg mange av de rundt meg også. Som jeg ville blitt påvirket av deres valg.

Og når du er liten... Da blir du fortalt at livet ditt er ditt og du bestemmer. Du kan bli hva du vil. Pøh! Det er sjøsprøyt. Det handler ikke bare om vilje. Men en god porsjon talent, teft, innsats og x-faktoren: flaks.
Men la oss si at du vokser opp. Og finner ut at det du egentlig ikke har lyst til å leve. Ukjent årsak til at du ikke vil. Men du finner ut at denne jorden og dette livet ikke ble eller blir som du vil. Så du velger å avslutte. Da blir de rundt deg lei seg, såret og sinte. De samme menneskene som sa du kunne gjøre hva du ville med det. Vel, men dette valget respekterer de ikke eller de har store problemer med å forstå det. Det er det samme om du hadde blitt direktør, lege, bilselger, elektriker eller hva som helst. Så lenge du er i live og dør av alderdom. Så- livet ditt er ikke så ditt som du trodde likevel. Andre har en oppfatning og en mening og hva du bør, kan og skal gjøre. Det sladres og slarves og menes over en lav sko. Og velger du noe, har de fleste menneskene rundt deg en mening om det også. Du trenger selvfølgelig ikke ta hensyn til det, men jeg vil bare understreke at livet ditt ikke er så ditt som du skulle ønske, men om du velger å bry deg om det er jo en annen side. Til syvende og sist, merkelig nok, sier de at alle står ansvarlige for egne valg. Hmmmm. Det sies ingenting om påvirkninger, påtvungne valg eller valg tatt på vegne av.

Jaja. Mye kan sies om livet. Det eneste som er sikkert er at det er kort.